Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Το ρόδι και η αντιοξειδωτική του δράση

Μελέτες δείχνουν ότι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση

Η αξιοσημείωτη επίδραση του ροδιού στην αντιμετώπιση των διάφορων προβλημάτων ίσως βασίζεται στο γεγονός ότι τα συστατικά του ροδιού απορροφώνται πιο αποτελεσματικά από την κυκλοφορία του αίματος.



Από διάφορες μελέτες αποδείχθηκε ότι το ρόδι αναστέλλει την αθηροσκλήρωση, μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και βοηθάει στη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το ρόδι όμως αντί να το σπάμε ή να το τρώμε καλό είναι και να το πίνουμε. Ο χυμός του ροδιού περιέχει τριπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από εκείνα που περιέχουν το πράσινο τσάι ή το κόκκινο κρασί. Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι ή το χυμό πορτοκαλιού.

Τα αποτελέσματα αυτά, φάνηκαν σε κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2002, σύμφωνα με την οποία οι πολυφαινόλες του ροδιού είχαν ισχυρή δράση στην προστασία των LDL λιποπρωτεϊνών από την οξείδωση τους. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό από την στιγμή που οι οξειδωμένες LDL συντελούν στην δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών. Επιπλέον 100ml χυμού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης της βιταμίνης C ενός ενήλικα, όπου βοηθά την παραγωγή του κολαγόνου. Αποτελεί μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β5, καλίου και φυτικών ινών.

Η αυξημένη συγκέντρωση καλίου σε σχέση με το νάτριο που είναι σχεδόν μηδαμινό, βοηθάει τα άτομα με οιδήματα και αυξημένη συγκέντρωση υγρών στο σώμα να αποβάλλουν τα υγρά αυτά μέσω της διούρησης. Επίσης περιέχει ταννίνες, φλαβονοειδή, πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που του χαρίζουν αυτό το πορφυρό κόκκινο χρώμα.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η αντιοξειδωτική δράση (ORAC) του χυμού του ροδιού μετρήθηκε σε 2.860 μονάδες ανά 100γρ. Το ρόδι είναι ασφαλής και αποτελεσματικός παράγοντας κατά του καρκίνου του δέρματος, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Επίσης μπορεί να αναστέλλει τις ιογενείς λοιμώξεις και την οδοντική πλάκα.

Ενέργεια 51kcal – 218kj
Πρωτεΐνες 1,3g
Ολικά λιπίδια 0,2g
Υδατάνθρακες 11,8g
Νερό 80,0g
Νάτριο 2mg
Κάλιο 240mg
Ασβέστιο 12mg
Μαγνήσιο 11mg
Φώσφορος 29mg
Σίδηρος 0,7mg
Ψευδάργυρος 0,4mg
Καροτίνη 33μg
Θειαμίνη 0,05mg
Ριβοφλαβίνη 0,04mg
Βιταμίνη Β6 0,31mg
Βιταμίνη C 13mg

Πηγή: diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.