Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ένα…Pussy Riot δίχασε Μέρκελ και Πούτιν



Οι φωτογραφίες των ξένων ειδησιογραφικών πρακτορείων δείχνουν τους ηγέτες των ευρωπαϊκών «υπερδυνάμεων», της Ρωσίας και της Γερμανίας, να έχουν ιδιαίτερα θερμές συνομιλίες. Η Ανγκελα Μέρκελ μετά τις «θορυβώδεις» ολιγόωρες επισκέψεις της στις χώρες των Μνημονίων, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, επισκέπτεται τη Μόσχα. Τα φλας άστραψαν στις επαφές της με τον «τσάρο» της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, τα χαμόγελα περίσσεψαν, όμως, πίσω από τις κουρτίνες οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάζονται. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και πολλές φορές οι διαφορές αγεφύρωτες.
Μπροστά από τις κάμερες ειπώθηκε ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή απασχόλησε ιδιαίτερα τους δύο ηγέτες, όπως επίσης και μια σειρά από εμπορικές συμφωνίες που υπογράφηκαν.


Ωστόσο, ούτε η ζέστη του Κρεμλίνου μπόρεσε να κρύψει τις «ψυχρές» σχέσεις των δύο χωρών. Αφορμή κυρίως τα εσωτερικά της Ρωσίας, η συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δυνατότητας ελευθερίας του λόγου στους διαφωνούντες με την πολιτική Πούτιν. Χαρακτηριστική η αμηχανία που προέκυψε όταν σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για το φαινόμενο… Pussy Riot και την καταδίκη των μελών του συγκροτήματος σε φυλάκιση, η «σιδηρά κυρία» δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη:
«Δεν γνωρίζω εάν πρέπει να στέλνει κανείς σε στρατόπεδο εργασίας δύο νεαρά κορίτσια», προκαλώντας ταραχή στη ρωσική αντιπροσωπεία. Μάλιστα η κ. Μέρκλε συνέχισε λέγοντας ότι τέτοια θέματα θεωρεί απαραίτητο να αποσαφηνίζονται διότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαμάχη τις δύο χώρες. «Μιλήσαμε για την κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών στη Ρωσία και εξέφρασα την ανησυχία μου για σχέδια που αφορούν συγκεκριμένους νόμους» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου και συνέχισε: «Πιστεύω ότι πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και ειλικρινά για αυτά τα θέματα. Ο διάλογος αποτελεί προϋπόθεση για να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο και να αναγνωρίσουμε τις διαφωνίες».
Φυσικά, ο… εντός έδρας Ρώσος πρόεδρος δε θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη την πρόκληση. «Η κ. Μέρκελ δεν είναι καλά πληροφορημένη για το αντικαθεστωτικό συγκρότημα», είπε υπενθυμίζοντας στην γερμανίδα καγκελάριο ότι το 2008 οι Pussy Riot είχαν συμμετάσχει σε διαδήλωση στη Μόσχα, δείχνοντας Εβραίους, ομοφυλόφιλους και άλλες μειονότητες σε ικρίωμα, και υποκινώντας πάλι τη θρησκευτική μισαλλοδοξία.

This entry was posted in Κόσμος. Bookmark the permalink.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.