Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες ακινήτων! ...

9.12.12


Στέλνουνε τα "φέσια" στην εφορία...
Από τους περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες που δήλωναν εισοδήματα από ενοίκια, σήμερα σχεδόν 300.000 έχουν βγει εκτός αφού είναι ξενοίκιαστα τα ακίνητά τους.
Από... τους...


υπόλοιπους 700.000, ποσοστό 20%, δηλαδή 140-150.000 αναγκάζονται να εκχωρούν τα ενοίκια στην εφορία, αφού ούτε τα εισπράττουν από ενοικιαστές που δεν έχουν να πληρώσουν, ούτε περιμένουν να τα εισπράξουν, ενώ και θα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν.

Το 20% των ενοικίων, λοιπόν, έχει παραχωρηθεί στις εφορίες και όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αν θέλουν οι διευθυντές των εφοριών μπορούν να πιάσουν τους κακοπληρωτές ενοικιαστές, ωστόσο, είναι δύσκολο να γίνεται διασταύρωση των στοιχείων.

Εχοντας όμως οι εφοριακοί τη λίστα με τα εκχωρημένα ενοίκια κι επομένως τα ονόματα των κακοπληρωτών, σε μια οποιαδήποτε συναλλαγή μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα αυτά ή να μη δίνουν φορολογική ενημερότητα. Επίσης, μπορούν να τα μεταφέρουν στην ετήσια φορολογική επιβάρυνση των κακοπληρωτών ή να τα εντάξουν στις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Μειώσεις έως 50%

Πάντως, η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ενοικίων είναι δραματική παρά τις μειώσεις που έχουν επέλθει και που κινούνται από 20% έως 50% αλλά και τους διακανονισμούς που γίνονται μεταξύ ιδιοκτητών που δε θέλουν να βλέπουν ξενοίκιαστη την περιουσία τους και επιχειρηματιών όταν αφορά καταστήματα και γραφεία.

Ιδού κάποια στοιχεία:

- 1 εκατ. Eλληνες δήλωναν μέχρι πρόσφατα έσοδα από ενοίκια

- 300.000 ακίνητα υπολογίζεται σήμερα ότι είναι ξενοίκιαστα

- 150.000 ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει σε εκχώρηση ανείσπρακτων μισθωμάτων που ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

- 200.000 ενοικιαστές καθυστερούν να πληρώσουν τα ενοίκια από ένα μήνα έως ένα χρόνο

- Μόλις 1 στους 5 ενοικιαστές είναι απόλυτα συνεπής, πληρώνοντας κανονικά και το νοίκι και τους άλλους λογαριασμούς

- 15%-20% έχουν αυξηθεί τα «φέσια» μέσα στο 2012

- 20% έως 50% μειώσεις στα ενοίκια έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.